La Şcoala Gimnazială Variaş s-au desfăşurat, recent, câteva activităţi din cadrul proiectului Erasmus+, intitulat „Noi îmbrăţişăm multiculturalitatea”.
Pe parcursul a cinci zile, 11 elevi din Polonia, Italia, Letonia, Turcia şi Slovenia, şi 26 de elevi români au asimilat noţiuni importante diversitatea și caracterul multicultural și multietnic al religiilor, având posibilitatea să afle detalii despre religia musulmană, ritul vechi și nou ortodox, religia catolică, protestantă, lutherană, baptistă și evanghelică. Pentru aceasta, reprezentanţii fiecărei țări au pregătit o prezentare power point despre religia ei, iar la finalul prezentării a avut loc o scurtă sesiune de întrebări și dezbateri.
Împărțiți pe grupe mixte din punct de vedere religios, participanții au identificat astfel asemănări și deosebiri între diferitele religii prezentate.
De asemenea, „a avut loc o vizită de documentare la diferite lăcașuri de cult din Timișoara, noi, gazdele, dorind să le arătăm partenerilor străini că în această zonă a Banatului impactul negativ al stereotipurilor religioase este diminuat, iar accentul se pune pe conviețuirea în armonie”, spune prof. Daniela Dragomir, coordonatoare a proiectului.
Elevii au realizat un tur al Timişoarei şi au făcut un popas la Biserica Arabă din Giroc, unde o comunitate musulmană a amenajat într-o casă un loc de rugăciune pentru religioșii islamici.
Totodată, în cadrul proiectului, vizitatorii au aflat amănunte despre botez şi ceremonialul căsătoriei, iar la Catedrala Milenium au aflat că, în prezent, slujba se oficiază în limbile română, maghiară, germană și italiană datorită diversității culturale prezentate de enoriașii ce trec pragul acestei biserici romano-catolice.
Vizitele la mănăstirile Ortodoxă Sârbă de la Bezdin, Hodoș-Bodrog și Sfânta Maria Radna au fost interesante atât pentru elevii străini cât şi pentru cei români.
„Această activitate de proiect desfășurată în școala noastră a fost un adevărat succes, atât prin schimburile de informații și de experiențe între elevii și profesorii participanți, cât și prin faptul că a reușit să aducă în atenția partenerilor străini întreaga noastră comunitate”, spune coordonatoarea proiectului.